shadow

Tombol a TABATA edzésmódszer!

Hazánkban az egyik legújabb edzésmódszerek közé tartozik a Tabata edzés, ami Japánból ered és eredetileg a japán gyorskorcsolya válogatott tagjainak teljesítmény növelése volt a cél vele.

Erre fejlesztették ki ezt a rövid, intenzív szakaszokat pihenőkkel váltó, nagy intenzitású intervall tréninget. A Tabata lényege, hogy egy gyakorlatból nyolc, 20 másodperces sorozatot kell végezned 10 másodperces pihenőkkel megszakítva.
Az intenzív szakaszokat maximális terheléssel kell végezni.. Ez a módszer nemcsak tónusosabbá, erősebbé teszi a testet, hanem állóképességedet is hihetetlenül fejleszti.

Sokakban tartja még magát az a téves elképzelés, hogy csupán a közepes intenzitású aerob edzés hatásos a zsírpárnák elleni harcban! Ez nem így van a rendszert vizsgáló szakemberek szerint, ugyanis igazolták, hogy a rövid, intenzív szakaszokat pihenőkkel váltó, nagy intenzitású intervall tréning jóval több zsírt éget el, mint a közepes intenzitású aerob edzés. A kísérlet során 6 héten keresztül heti 5 edzéssel a Tabata módszert alkalmazó 14 %-os aerob kapacitás növekedést és 28 %-os anaerob kapacitásnövekedést produkált. Ugyanezen idő alatt a 70 %-os intenzitású aerob tipusú edzéssel mindössze 9,5 %-os fejlődés volt kimutatható az aerob kapacitás területén és gyakorlatilag nem volt változás az anaerob területen.

Maga a teljes edzés kb. 20 percet vesz igénybe, ami mindig átlagosan 5-6 gyakorlatból áll, viszont számtalan gyakorlatot lehet variálni mindig az edzésidő kitöltésére.

A Tabata módszert nem teljesen kezdőknek találták ki, inkább haladóknak való edzésmódszer! Mi, a Ge-Zo Fit edző- és fitneszteremben, CrossFit (néha TRX) edzéseinken, személyi edzőink irányításával, TABATA timerrel végzünk Tabata edzéseket! Próbáld ki kedden, vagy pénteken, este 7 órától!

Forrás: Fittalak


Tabata timerek a YouTube-ról (konvertálható MP3 formátumra itt):

**********

(Deep Orchestra Tabata song, az egyik nagy kedvencünk)

(Hip-Hop Tabata song)

(Warrior Tabata song)

(House Tabata song, a másik nagy kedvencünk)