shadow

Új! Fehérjedús, rovaralapú élelmiszerek

Jön a Bugburger, a Bugball…

2017. május 1-től a svájci üzletekben legálisan árusíthatók a rovaralapú élelmiszerek. A „fogyasztási rovarokat” (tücskök, sáskák, közönséges lisztbogár) az élelmiszer-biztonsági szabályok betartása mellett lehet forgalomba hozni.

A rovarok gazdag fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrásnak számítanak, valamint alacsony üvegházhatású gázkibocsátásuknak köszönhetően fbugburgerenntartható élelmiszereknek tekinthetők. A The Local közleménye alapján az egyik üzletlánc hamarosan már meg is kezdi a rovarokból készült burger és húsgolyó forgalmazását.

Egyes nézetek szerint annyi rovar él a Földön, hogy ha az összes más törzsbe tartozó állatok súlyát összevetnénk az összes rovar súlyával, többszörös előnyben lennének a rovarok! Zseniális megoldásnak tartom ezt a kezdeményezést, és bízom benne, hogy ezáltal csökkenthetők lesznek az élelmezésproblémák a gazdaságilag szegény országokban. Kínában, Thaiföldön, Kolumbiában pl. már régóta kedvelt csemege a sültsáska, -csótány, -hangya, -kabóca, főtt selyemhernyó, de még sajnos a méheket és méhbábokat is megeszik olajban sütve.

Fogyasztásukat az előítéletek miatt, elsősorban feldolgozott élelmiszerek formájában képzelik el a tudósok, például lisztté őrölve vagy más élelmiszer-alapanyagokba keverve.

A rovartenyésztés és evés teljes életciklus-felmérése még várat magára, de ha ez elkészülne, akkor tudhatnánk meg, hogy milyen hatást gyakorolna a földi ökoszisztémára a rovarok tömeges tenyésztése és fogyasztása.